April 10, 2012

Torta od Špinata i Koprive & Juha s koprivom / Nettle & Spinach Cake and Nettle Soup




Kaze jedan doktor..kada bi ljudi znali koliko je kopriva ljekovita,sadili bi i jeli samo koprive. U potpunosti se slazem da je u ishrani neopravdano i itekako zapostavljena. Svi znamo da je zdrava i da je ljekovita,a ipak nekolicina ce reci da ju u prehrani i konzumira. Ta zelena zara bara (kako ju Bru zove) ne samo da obiluje ljekovitim svojstvima,ona je jedan cudesni lijek koji nam je priroda dala i kojeg imamo na dohvat ruke. Da nema dlacice koje zare,zivotinje bi ju davno vec izjele i vec bi odavno nestala.



Pisem post i ruke mi jos bride. Danas sam ju brala i sretna sam kao malo dijete sto sam ju uspjela naci u netaknutoj prirodi. Ima intezivan i karakteristican miris,savrseno! Juhu, savijacu ili pripremiti ju kao spinat...svejedno! bitno je da se nadje na stolu. Kod nas svi ju jedu. Pa cak i Jakob. Od pocetka ga navikavam na 'zdrave' okuse tako da mu nije stran. Jedino B sa svojim treninzima ne moze izdrzati samo na 'zdravoj' hrani. To mu je prelagano pa uvijek mora imati i nesto proteina tj.dobar komad mesa na tanjuru.

Koprivu sam do prije godinu,dvije dana konzumirala najvise kroz caj. Ne da ju nisam voljela, jednostavno nisam ju nigdje nalazila. Nisam ju vidjala kod nas u trgovinama i tek sam pretproslo ljeto na pazaru naisla na jednu bakicu koja je imala malu hrpicu koprive. Uzela sam ju iako pojma nisam imala sto bi s njom. Dosla sam doma,malo prokopala po internetu i od tada ne silazi sa nasega jelovnika.



Radi mravlje kiseline koju sadrze dlacice po njoj,ne smije se konzumirati svijeza. Treba ju blago  blansirati i dalje nastaviti sa upotrebom u kuhanju. Sadrzi mnostvo minerala i vitamina. Kalcij, kalij, fosfor, zeljezo. Radi velike kolicine kalija djeluje diuretski i lijeci upale mokracnih puteva. Slabokrvne osoba koriste ju radi zeljeza koje takodjer pomaze kod anemije,blijedila. Jedna takodjer zanimljiva informacija,koju ni sama nisam znala (a istrazivala sam dosta o hrskavici koljena s kojom imam problema) je ta, buduci da potice obnovu stanica, korisna je i kod istrosenih hrskavica. Takodjer sadrzi vitamin C i vitamin A zbog cije se velike kolicine koristi u tretmanima za proljetno ciscenje. Izuzetno dobro dijeluje kao prociscavac organizma. Caj prociscava krv pa je koristan kod koznih bolesti i akni. Kopriva djelotvorno utjece i na reumatske tegobe, poboljsava rad probavnog sustava. Sluzi kao sredstvo za poboljsanje rasta kose i jacanje njenog korijena. Dobar je i za dojilje kako bi im nadoslo vise mlijeka.

Za  Caj od koprive , 5 vrhova mlade koprive prelijte sa 300 ml kipuce vode i kuhajte 5 min. Procijedite i pijte po 1 salicu dnevno.
Sirup od koprive mozete napraviti tako da 250 ml soka od koprive lagano ukuhate sa 250 g secera. Trebate dobiti konzistenciju sirupa. Uzima se po 1 zlica dnevno. Za djecu i jacanje imuniteta je odlican. Provjereno! :)

     Juhu od koprive pravila sam na par nacina. Kuhala ju u cistoj vodi sa krumpirom i sa dodatkom vrhnja za kuhanje pasirala u krem juhu, pa sam probala i sa mlijekom, no doma su ju najbolje prihvatili na ovaj nacin. Okus piletine od domace skuhanog temeljca, odvratio je paznju od okusa koprive koji i nije tako intezivan. Sto ju cesce jedes,sve ju manje primjecujes. I mislim da je mnogima najteze se uopce natjerati i probati. Ali probajte,necete pozaliti! Recept za ovu juhu pronasla sam na bugarskom food  blogu 'The world of food and cooking' . Malo sam ju izmjenila,nesto izbacila, nesto ubacila i dosla do nase juhice..

Juha od koprive




  • 1,5L pileceg temeljca
  • 300 g koprive
  • pola jednog porilka 
  • grancica svjeze majcine dusice ( moze i susena)
  • 1⁄2 salice bulgura
  • gomashio ili orasi za posipanje
Postupak:
     Koprivu vrlo kratko potopite  u vrelu vodu. Tek toliko da smekani. Izvadite i ocijedite. U provreli temeljac dodajte blansiranu koprivu,sitno nasjeckanu.  U tavi na maslinovom ulju poprzite isjeckani poriluk, dodajte grancicu majcine dusice. Nakon nekoliko sekundi osjetit cete njen nevjerovatan miris. Zatim dodajte proprani bulgur. Pustite da bulgur malo ispari te dodajte temeljac sa koprivom. Kuhajte 7-8 min te ostavite poklopljeno da bulgur nadodje. Izvadite grancicu te posluzite. Servirajte samo, posuto gomashiom ili sa orasima.

Donosim vam i jedan zanimljiv recept,

Torta od Špinata & Koprive
  • 1 glavica luka
  • 2 crvene svjeze paprike
  • 1 jaje
  • 1⁄2 salice integralnog brasna
  • 1⁄2 praska za pecivo
  • 1 zlicica soli
  • 1⁄3 salice mlijeka
  • 1⁄4 salice m.ulja
  • 300 g spinata
  • 300 g koprive
  • papar 
Postupak:
Koprivu i spinat kratko blansirajte, uronite u kipucu vodu. Drzite ju manje od minute kako bi sto vise zadrzali vrijedne sastojke. Dobro ju procijedite (rukama,kako nebi ostalo vode pa ce kolac biti malo mljeckav),ohladite i narezite na sitno.
     Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk,dodajte crvenu papriku isjeckanu na sitne kockice i stavite na stranu da se malo prohladi.
     U zdjeli pomijesajte brasno, prasak za pecivo i sol. Dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Sve promijesajte i dodajte spinat,koprivu,luk i papriku.
     Dobro izmijesajte te pecite u manjem kalupu oblozenim papirom za peci(velicine 23cm) na 180C, 25 min.
Toplo ili hladno moze se posluziti kao prilog ili kako moji macici to vole jesti, sa kiselim vrhnjem.

Dobar tek!
                                   
........................................................................

                                       Nettle & Spinach Cake 
and Nettle Soup

Nettle Soup
  • 1,5L chicken bouillon (stock)
  • 300 g nettle
  • 1/2 leek
  • 1 fresh thyme stalk (or dry)
  • 1/2 cup bulgur
  • gomashio or nuts
Put nettle to a boiling water and leave it for 30,40 seconds. Remove and let it cool. 
Bring bouillon to a boil and add chopped nettle. In a pan saute leek on olive oil.Put the thyme stalk and saute all together. The fantastic smell of thyme will be evaporating. Then add washed bulgur, cook for couple of minutes and add the bouillon. It is done when bulgur is cooked. take out the thyme stalk and serve with nuts.



Spinach & Nettle Cake


  • 1 medium onion 
  • 2 medium red pepers
  • 1 egg 
  • 1/2 cup whole wheat flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1/3 cup milk
  • 1/4 cup olive oil
  • 300 g nettle
  • 300 g spinach
  • pinch of pepper

     Put spinach and nettle to a boiling water and leave it for 30,40 seconds. Remove and let it cool. 
Heat olive oil and saute onion and chopped red pepper. Ad chopped nettle and spinach,mix very short  and put aside to cool.
     In the meantime mix milk,olive oil,egg,salt and pepper. Add spinach and nettle to the liquid mixture and mix it well. Add flour and baking powder and bake it on 180 C for 25 min. Use a 23cm, 9inch pan.  

Bon Appetite!


** find us on FACEBOOK**


No comments:

Post a Comment