January 1, 2014

Preokrenuti kolac sa Brusnicama i muskatnim orascicem ⁄ Upside Down Cranberry Nutmeg Cake

Ovaj fini, meki i nevjerovatno mirisni kolac bio nam je apsolutni hit ovih blagdana. Pravila sam ga dva puta, sto se ne dogadja cesto sa novim receptima. Miris orascica u kombinaciji sa brusnicama jednostavno je odusevio. Nismo imali puricu i umak od brusnica ali smo imali puuuno, puno brusnica u ovoj variaciji.. Toplo preporucujem.






Preokrenuti kolac sa brusnicama i muskatnim orascicem 

  • 1 1⁄2 salica brasna
  • 2 zlicice muskatnog orascica
  • 1 prasak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 85 g maslaca
  • 1 salica secera
  • 2 jaja
  • 1 zlicica vanilija secera
  • 1⁄2 salice mlijeka
nadjev za brusnice:
  • 500 g svjezih brusnica
  • 4 zlice maslaca
  • 4 zlice secera
  • 1⁄2 salice vrhnja za slag


Upalite pecnicu na 180C i kalup velicine 20*30 cm oblozite masnim papirom.  
U zdjelici otopite maslac i secer te dodajte vrhnje za slag. Maknite sa vatre i lagano mijesajte dok se smjesa ne sjedini i secer ne otopi. Malo prohladite i prelijte preko brusnica koje ste istresli u pripremljeni kalup. Preko toga prelijte smjesu za biskvit.
Pomijesajte brasno, muskatni orascic, sol i prasak za pecivo. U drugoj zdjeli miksajte omeksali maslac i secer te dodajte jedno po jedno jaje. Miksajte dok ne dobijete pjenastu kompaktnu smjesu. Rucno umijesajte suhe sastojke i dodajte mlijeko ( ne hladno). Stavite peci oko 30 min ili dok ne poprimi zlatnu boju. Jos toplo preokrenite na tacnu i odstranite masni papir. Ohladite i posluzite.

Dobar tek!


Drugi nam nije bio najreprezentativnijeg izgleda :) ali je bio fenomenalnog okusa..

Ovaj recept saljem i kao ulaznicu Zoki za igru Ajme koliko nas je  . 


***


Cranberry Nutmeg Upside Down Cake
  • 1 1⁄2 c flour
  • 2 t nutmeg
  • pinch of salt
  • 2t baking powder
  • 85 g butter, room temperature
  • 1 c sugar
  • 2 eggs
  • 1 t vanilla sugar
  • 1⁄2 c milk, lukewarm 
for the cranberries:
  • 500 g fresh cranberries
  • 4 T butter
  • 4 T sugar
  • 1⁄2 c heavy cream

Heat the oven on 180C and line the 20*30 cm cake pan with parchment paper. 
For the cranberry toping, melt the sugar and butter in a medium sauce pan. Add the cream and take of the heat. Whisk until combined and the sugar melts. You should get a nice caramel sauce. If you end with some sugar bumps that is ok. 
Scatter cranberries in the bottom of the pan and pour the prepared caramel over cranberries. Put aside and prepare the batter.
In a bowl mix flour, nutmeg, baking powder and salt. In a separate bowl mix the butter and the sugars. Add one egg at the time and mix until you get a nice fluffy mixture. Gradually add the flour mixture and milk. Mix with spatula until combined and pour over the cranberries. Bake around 30 min, until the cake gets a nice gold color. Still warm invert the cake onto serving plate. Remove the parchment paper and let cool. You can also serve it warm.
Bon Appetite.

** find us on FACEBOOK **

You can also find this recipe here.


2 comments:

  1. Mirela, ovo je fantastičan kolač. Od srca ti hvala na ovoj lepoj ulaznici.
    Srećna Vam Nova 2014 godina!!!

    ReplyDelete